img

Često me pitaju da li sam prevashodno pisac ili filozof. Moj odgovor je: oba. Na izvestan način svaki pisac je filozof jer je teško prikazati ljudsko postojanje bez filozofskog okvira… Kako bih definisala, zatim objasnila i prikazala svoje viđenje čoveka, bilo je potrebno da postanem filozof, u specifičnom smislu te reči.

Ayn Rand

BIOGRAFIJA

Ajn Rend (engl. Ayn Rand) je rusko-američka filozofkinja, romansijerka, dramaturškinja i scenaristkinja. Najpoznatiji je njen uticaj na razvijanje modernog filozofskog pravca koji je izvršio transformativni uticaj na milione pojedinca širom planete. Ova politička teorija, nazvana objektivizam, zauzima kritički stav prema podređivanju jednog čoveka drugom pojedincu, kolektivu, naciji, državi. Svoju filozofiju opisivala je kao “filozofiju života na Zemlji”, a ime objektivizam bilo je kompromisno rešenje jer je “egzistencijalizam” već bio u upotrebi. Rand je smatrala da je najveća vrednost čoveka da ostvari svoju ličnu sreću, a sebičnost je smatrala vrlinom. Zastupala je slobodnu volju, i laissez-faire kapitalizam. Njena filozofija uticala je na veliki broj pojedinaca, uspešnih i poznatih ljudi, kao i na etiku biznis zajednice okupljene oko Silicijumske doline. Ostvarila je značajan uticaj i na libertarijanizam, kao i na američke konzervativce. Često je zauzimala kontroverzne stavove o političkim i društvenim aktuelnostima. Pitanja poput prava na abortus, izričito protivljenje angažmana Sjedinjenih Država u Vijetnamu, izraelsku borbu za očuvanje teritorije smatrala je legitimnom, a najsnažniju političku podršku dala je senatoru Beriju Goldvoteru 1964. godine, čiju je kandidaturu promovisala u nekoliko članaka u “Objektivističkim biltenima”.

 

Filozofiju je iznosila kroz svoja knijževna dela, pri čemu je naglašavala herojska svojstva pojedinca i njegova neprestana borba protiv kolektivizma. Smatrala je da društvo kao entitet ne postoji, tvrdeći da je “najmanja manjina na svetu je pojedinac”. Sovjetska Rusija je za nju bila eklatantan primer pobede kolektivizma nad pojedincem. Jedini način kako se pojedinac može odupreti ovome jeste razvijanjem etike racionalnog egoizma, približava ovu tvrdnju sledećim opisom “nisam zagovornica kapitalizma, već egoizma; ipak, ne zagovaram ni egoizam, već zdrav razum. Ako neko prepozna moć zdravog razuma i prihvati ga i sledi, sve ostalo dolazi samo po sebi.” Tokom 60. i 70. godina 20. veka promovisala je objektivizam među studentima, pišući publicističke tekstove, a bila je gost brojnih univerziteta poput Jejla, Prinstona, Kolumbije, Harvarda, MIT, a Luis i Klark koledž joj je 1963. uručio počasni doktorat.

 

Značajan književni uspeh stekla je romanom Veličanstveni izvor (eng. The Fountainhead) iz 1943. koji je nakon mnogih odbijanja od strane izdavača jer su ga smatrali “isuviše intelektualnim”, godinu dana nakon štampanja je postao najprodavanija knjiga u Americi i to zahvaljujući samo usmenom predanju. Ovaj uspeh joj je doneo međunarodnu slavu. Svoje najpoznatije delo, roman Pobunjeni Atlas (engl. Atlas Shrugged) objavila je 1957. Posle toga potpuno se posvetila pisanju dokumentarne i filozofske literature sa namerom ka dubljem razrađivanju i objašnjavanju filozofije objektivizma. Književna kritika je romane Ajn Rend primila sa pomešanim recenzijama, dok je njena filozofija uglavnom ignorisana ili odbacivana od akademskih krugova. Međutim, poslednjih decenija dolazi do značajnog povećanog interesovanja za Ajn Rend, kao i za objektivizam. Objektivistički pokret, među kojima je najistaknutiji Ayn Rand Institute iz Kalifornije, radi na širenju ideja kako u akademskih krugovima i studentima, tako i u široj javnosti. Rand je ostvarila veliki uticaj u libertarijanskom pokretu i među američkim konzervativcima, ali i na brojne pojedince među kojima je i Džimi Vejls, saosnivač Vikipedije, najveće besplatne enciklopedije na internetu. Glumci holivudskih blokbastera poput Anđeline Žoli, Bred Pita, Vins Vona, Eve Mendez, Dženifer Aniston, Sandre Bulok, Kristine Riči i drugih koji su autentično promovisali svoju naklonjenost ovoj filozofiji. Na pitanje šta bi ponela na pusto ostrvo, oskarovka Sandra Bulok odgovorila je 2002. Marie Claire magazinu – roman “The Fountainhead”. Ono što joj je posebno interesantno, nastavlja Bulok, jeste što “glavni protagonista romana Hauard Rork, koji je siguran i dovoljno snažan da bude autsajder, da bude usamljeni glas, je odlična metafora onoga što filmska industrija promoviše i traži, a istovremeno odbacuje. Kada neko potpuno razbije ustaljene kalupe, to je inspirativno. Užasno je zastrašujuće tako individualno istupanje.”, zaključuje u istom ovom tekstu. “Šta čitam?” upitna izjava Anđeline Žoli, takođe oskarovke, pomenuvši oba romana Ajn Rend dodaje “zaista mislim da je u pitanju interesantna filozofija” i dodaje “nagoni vas da ponovo procenite vaš život i šta vam je zaista važno u njemu”. Eva Mendez, američka glumica kubanskog porekla, na pitanje šta je privlači kod druge osobe “samopouzdanje, racionalnost i ambicioznost” odgovara i dodaje “takođe, da je fan Ajn Rend!”. Objektivizam je bio primljen kroz pop-kulturu, stripove, filmove; najpoznatiji strip crtač i kreator Spajdermena, Stiv Ditko, sledio je ideje Ajn Rend i prema njima je formirao mnoge svoje likove, uključujući Gospodina A (postulat A is A, Aristotel), kao i samog Spajdermena.

 

Rođena kao Alisa Zinovjevna Rozenbaum, porodica jevrejskog porekla, smeštena u Sankt Peterburgu. Njen otklon prema autoritarno-kolektivističkim režimu snažno izražen kroz njena dela i filozofiju potiče od lošeg iskustva sa Bošljševicima nakon Oktobarske revolucije 1917. godine posle čega njenoj porodici većinu biznisa i privatne imovine biva oteto od strane vladajuće klase. Oktobarska revolucija i vladavina Vladimira Lenjina poremetili su život porodice Rend. Izbegli su na Krimsko poluostrvo, koje je na početku bilo pod kontrolom Bele garde tokom Ruskog građanskog rata. Kasnije je pisala da se tokom srednje škole izjasnila kao ateista jer je cenila razum više nego misticizam. Posle završetka srenje škole vraćaju se u Petrograd, gde su se našli u očajnom stanju, povremeno skoro gladujući. Posle Ruske revolucije, univerziteti se otvaraju i za žene, tako je Ajn Rend bila u prvoj grupi žena koje su se upisale na Petrogradski državni univerzitet, gde je sa 16 godina otpočela studije na odeljenju socijalne pedagogije, diplomirajući istoriju. Na univerzitetu se upoznala sa delima Aristotela, čija će filozofija postati njen najveći uzor, i Platona, u čijoj je filozofiji videla svoj najveći kontra-uzor. Treća figura čiju je filozofiju iscrpno studirala bio je Fridrih Niče. Pošto je čitala na više različitih jezika, na izvornim jezicima pročitala je Dostojevskog, Viktora Huga, Edmona Rostana i Fridrika Šilera, koji su zauvek ostali njeni omiljeni pisci. Malo pre nego što je diplomirala Rand je među mnogim drugim „buržoaskim“ studentima proterana sa Univeziteta. Posle žalbi grupe gostujućih stranih naučnika koji su predavali na Petrogradskom univerzitetu, mnogim proteranim studentima je bilo dozvoljeno da se vrate i završe svoje studije kako bi diplomirali, što je Rand i uradila u oktobru 1924. Ona je naknadno studirala godinu dana na Državnom fakultetu za umetnost u filmskoj industriji u Lenjingradu. Za jedan od svojih zadataka je napisala esej o poljskoj glumici Pola Negri, što je postalo njen prvi objavljeni rad.

 

U jesen 1925, uzima kartu za Ameriku u jednom pravcu. Kada je ugledala panoramu Menhetna, koji je do tada videla tek nekoliko puta na filmskom platnu, u nenim očima su se pomešale suze i snežne pahulje i tada je isplakala “suze sjaja”, kako ih je kasnije nazvala. Nameravala je da ostane u SAD i postane scenarista, a jedan od rođaka je bio vlasnik bioskopa u kojem je mogla da gleda veliki broj filmova besplatno. Nakon toga se iz Čikaga seli u prestonicu filmske industrije – Holivud u Kaliforniji. Nakon što su njena dela doživela značajan uspeh premestila se u Njujork, a kako je to sama rekla kroz svog lika iz Veličanstvenog izvora “dala bih najlepši zalazak sunca za jedan pogled na njujorški skyline”. Nikad se nije vratila nazad u Rusiju.

 

Posle nekoliko decenija tokom kojih je bila strastveni pušač, 1974. je morala da se podvrgne operaciji raka pluća. Prestala je da piše svoje biltene 1976. i uprkos protivljenju na kraju pristala da joj dodele broj socijalnog osiguranja i da tako uđe u sistem državne zdravstvene zaštite. Tokom kasnih 70-ih su se njene aktivnosti u objektivističkom pokretu smanjivale, a naročito posle smrti njenog muža 9. novembra 1979. Jedan od njenih poslednjih projekata je nezavršena televizijska adaptacija “Pobunjenog Atlasa”.

Ajn Rand je umrla 6. marta 1982, kada joj je otkazalo srce u njenom domu u Njujorku. Sahranjena je pored svog supruga na groblju Kenziko u Valhali u državi Njujork. Na sahrani je prisustvovao veliki broj njenih poštovalaca, a pored njenog sanduka je bila postavljena dvometraška cvetna dekoracija u obliku simbola dolara. Po njenom testamentu, izabrala je Leondarda Pajkofa za svog naslednika.

NASLOVI

FIKCIJA

OSTALI NASLOVI